Naam: Joël De Boer
Klas: H4B
Naam boek: de handelsreiziger van de
nederlandse cocaïne fabriek
Schrijver: Conny Braam
Wat vind ik van het boek?
Ik vind
dit boek heel leuk om gelezen te hebben omdat het een goed verhaal is, over een
onderwerp waar ik weinig vanaf wist, namelijk: De Eerste Wereld oorlog. Er
waren een hoop dingen die ik niet wist van de Eerste Wereld oorlog wat ik nu
wel weet, namelijk: dat Nederland een belangrijke rol speelde bij het verkopen
van grote hoeveelheden cocaïne aan bijvoorbeeld Engeland en Duitsland. Verder
snapte ik in het begin van het verhaal niet waarom Nederland de gevaren van
niet cocaïne inzag, maar naarmate ik het verhaal las werd het me steeds duidelijker, dat kwam door de geringe kennis
die de mensen in de tijd hadden en daardoor de effecten van de cocaïne niet
vaststellen. Er zitten veel spannende stukken
in het boek, wat het boek leuk maakt om te lezen. Een minpunt aan dit
boek vind ik dat er veel personen in het boek voorkomen, waardoor ik soms niet
meer snapte wat de functie van een bepaalde persoon was.
Samenvatting
Er zijn twee hoofdpersonages in het
boek: Robin Ryder en Lucien Hirschland. De samenvatting gaat in het eerste deel
over Robin en daarna over Lucien.
In het eerste hoofdstuk klimt de
Britse soldaat Robin Ryder uit de loopgraven. Het is 1917 en zijn
leidinggevenden hebben hem en de andere soldaten gezegd dat de Duitse
stellingen weggebombardeerd zouden zijn. Maar de realiteit is anders. Er vallen
veel doden en Robin Ryder raakt gewond, dat komt vooral doordat hij overmoedig is geworden. Omdat de Engelsen aan de verliezende kant zijn trekken ze zich terug. Robin ontmoet een man met een litteken die hem naar een veldhospitaal brengt. Er zijn daar veel gewonden die zo snel mogelijk opgelapt en terug naar het front gestuurd worden.
Robin wordt aan het front doodsbang na alles wat hij gezien heeft. Hij heeft zich voor de oorlog aangemeld op aanraden van zijn schoolhoofd. Hij krijgt pillen cocaïne en gaat daarna heel overmoedig op de tegenstander af. Als Robbin zich er overheen gezet heeft en weer gaat vechten op het front, wordt hij getroffen door een granaat. Hij raakt zijn gezicht voor een deel kwijt en wordt naar Engeland gebracht. Een plastisch chirurg ontfermt zich over hem. Zijn neus en wang zijn weggeschoten. Robin krijgt een nieuw gezicht. Zijn ouders komen naar lang aandringen op bezoek en Robin die zich nog niet helemaal de oude is, spuugt zijn moeder in het gezicht omdat hij zich doodergert aan wat zijn ouders tegen hem zeggen. Omdat Robbin het na veel operaties het niet meer aan kan, krijgt hij van de doctor een metalen masker als tijdelijke oplossing, zodat als Robbin weer zover was geopereerd kon worden. Uiteindelijk vlucht Robbin uit het ziekenhuis en neemt een voorraad cocaïne mee, anders durft hij de wereld niet onder ogen te komen.
Deel 2 lucien Hirschland.
Lucien is vertegenwoordiger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek en hij ontvangt de Engelsman Kirkpatrick voor een grote order cocaïne. Nederland is in de Eerste Wereldoorlog neutraal en levert dus aan iedereen cocaïne. Lucien verkoopt veel op provisiebasis en zijn inkomen wordt daardoor hoog. Uiteindelijk verdient hij zo veel dat hij een Harley Davidson motor koop, die hij altijd al had willen hebben.
Hoofdstuk 5 (flashback). Lucien was teruggekomen uit Java, omdat zijn vader overleden was. Zijn zus Swaantje was gescheiden van een oplichter die de uitgeverij van zijn vader te gronde had gericht. Op Java had Lucien veel avontuurtjes gehad, vooral met getrouwde vrouwen van Nederlandse militairen en zijn vertrek kon net zo goed als een vlucht worden beschouwd.
Op zijn motor rijdt Lucien naar Arnhem om een order van de Duitser Franz Biederman te bespreken. Biederman wil dat er 1000 kilo cocaïne meteen wordt afgeleverd op het strijdtoneel in België. Er wordt een hogere prijs bedongen. Bovendien wordt Biederman plat gemaakt met de diensten van een luxe hoer.
Lucien moet zich een dag later verdedigen bij zijn baas, omdat die bang is dat het vervoer van de cocaïne problemen gaat opleveren. Hij biedt dan aan om zelf de portie drugs af te leveren. Het wordt meteen de volgende dag al een vermoeiende reis met veel strubbelingen en controles. Lucien ziet ook veel gewonde Duitse soldaten. Hij denkt na over het verloop van de oorlog en de rol van de drugs.
Op een partijtje van zijn zus Swaantje vertelt hij over zijn lotgevallen in de oorlog. Hij geeft ook cocaïne aan zijn vriendin Pola, die actrice is. Pola heeft een hele Wisselende stemming en van de drugs krijgt ze een goede stemming, waarvan Lucien gebruik maakt. Niet lang daarna wordt hij bij zijn directeur geroepen. Er blijkt tijdens het transport naar België 100 kilo pure cocaïne verdwenen te zijn. Lucien weet niet wie dat gedaan kan hebben, want hij is er steeds bij geweest. Onderweg kan het eigenlijk niet gebeurd zijn: zouden de Duisters hem een loer gedraaid hebben?
In 1918 is de oorlog afgelopen. Franz Biederman komt naar Nederland om Lucien een aanbod te doen voor hem te komen werken. Ook de chemicus van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek Olyrook krijgt dat aanbod. Lucien weigert er op in te gaan.
In 1920 werkt Lucien nog steeds voor de Nederlandsche Cocaïne Fabriek. Die maakt veel winst en daarvan profiteert Lucien natuurlijk ook want hij werkt op provisiebasis. Op weg naar huis in zijn Mercedes rijdt Lucien een bedelaar aan, denkt hij. Het is Robin Ryder die naar Nederland is gekomen om werk te zoeken. Swaantje biedt Robin aan om te blijven slapen, tegen de zin van Lucien.
Robin blijft daarna gewoon in het huis logeren. Lucien bezoekt zijn zieke collega Olyrook: hij koopt coke van hem en geeft die weer aan zijn vriendin Pola. Die wil daarna met hem trouwen en kinderen krijgen. Thuis vertelt Robin aan Lucien dat hij aan nachtmerries lijdt en pillen slikt. Robin raakt de weg kwijt door zijn pillengebruik. Dan helpt Lucien hem een keer door hem cocaïne te verstrekken. Hij verdient geld genoeg en hij betrekt zijn cocaïne van Olyrook die voor zichzelf begonnen is. Hij moet steeds meer cocaïne hebben voor Pola en Robin. Robin is jaloers op de vriend van Swaantje die als ambtenaar voor de regering van Nederland onderhandelingen voert over het gebruik van drugs aan verschillende landen. Het is een stijve hark en Robin is verliefd op Swaantje geworden. Maar hij vindt zichzelf mismaakt en draagt een lelijk masker. Robin en Lucien maken een keer een ritje naar IJmuiden en onder invloed van de cocaïne gaat Robin met vissers op de vuist. Daarbij gaat zijn masker kapot en Lucien laat dat voor hem lassen in de garage, omdat hij geen tijd heeft om er mee naar een juwelier te gaan. Het masker wordt er niet fraaier op en Robin dus ook niet.
Zijn a.s. zwager waarschuwt hem voor de nieuwe Opiumwet waardoor alles veel strenger zal worden gecontroleerd. Wanneer Pola en Robin zoveel blijven snuiven, wordt dat vroeg of laat ontdekt en de lijn wordt dan wel direct naar de handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek gelegd. Dan is hij wel zijn baan kwijt.
Lucien gaat voor advies naar Olyrook die hem aanraadt Pola te laten afkicken met een nieuw middel: novocaïne. Wanneer hij bij Olyrook is, komt Franz Biederman op bezoek. Die nodigt hem uit om naar Berlijn te komen voor zaken. Op Robin moet worden gelet vanwege zijn verslaving. De vriendin Tosca doet dat voor hem.
In Berlijn betaalt Biederman de geleverde cocaïne cash aan Lucien. Dat is heel ongebruikelijk. Pola die ook in Berlijn is, raakt nu nog meer verslaaft. Haar werd een gouden toekomst als actrice in de nieuwe Duitse films beloofd, maar achteraf is dat allemaal nep geweest. Ze heeft elke dag cocaïne nodig en is een speelbal van de dealers geworden.
In Amsterdam ontmoet Robbin later Lucien Kirkpatrick weer. Dat blijkt de oom van Robin Ryder te zijn die Robin had aangeraden om naar Amsterdam te gaan en contact te zoeken met Lucien. Die zou hem van zijn verslaving kunnen afhelpen. Maar het komt nu dus allemaal uit. Swaantje wil Robin wel helpen met afkicken.
Wanneer Lucien weer op bezoek gaat bij de inmiddels heel zieke Olyrook vertelt zijn hulp Jan Palacky hem dat in de oorlog Olyrook de 100 kilo cocaïne heeft achtergehouden. Biederman wist daarvan en chanteert na de oorlog Olyrook met die kennis. Daarom moet Olyrook cocaïne aan Biederman leveren. Ze leveren aan de illegale markt, dat zijn de verslaafde soldaten na de oorlog. Terug in Nederland besluit Lucien alles aan zijn directeuren te vertellen. Die vinden het allemaal niet zo erg. De Nederlandsche Cocaïne Fabriek verdient toch handenvol geld aan de handel.
Robin gebruikt op een avond cocaïne met een kunstschilder die naast Lucien woont. Nadat de kunstschilder hem beledigt door te zeggen dat het tussen hem en Zwaantje niks word, lacht hij Robbin hatelijk uit. Thuisgekomen neemt Robin dan opnieuw cocaïne en hij probeert Swaantje te verwonden. Lucien is net op tijd maar door zijn ingrijpen heeft Swaantje toch een snee in haar wang opgelopen. Swaantje eist excuses van Lucien aan Robin. Door zijn actie is de snee ontstaan vind ze .Lucien wordt kort daarop ontboden bij de directie, maar hij gaat gewoon niet. Hij krijgt steeds meer informatie over de Nederlandse cocaïnehandel te horen. De vriend van Swaantje maakt de verkering uit. Hij zit aan de onderhandelingstafel over de deals die de landen met elkaar sluiten. Olyrook vertelt aan Lucien dat hij Biederman nog van voor de voorlog kent. Hij was ervan op de hoogte dat soldaten met cocaïne werden geholpen om overmoedig te worden. Olyrook heeft spijt van alles: zijn hulp Jan Palacky is dood aangetroffen als gevolg van een overdosis cocaïne. Lucien vertelt alle informatie aan Christiaans, maar die heeft hem in de gaten vanwege dat Lucien Pola en Robin drugs geeft,waarvan hij op de hoogte is.
In het laatste hoofdstuk wordt Lucien bij de directie van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek geroepen. hij wordt weggepromoveerd naar Java in plaats van ontslagen, wat hij wel had gedacht nadat ze wisten dat hij Robbin En Pola drugs geeft. Op Java wordt een opiumfabriek gestart en ze kunnen een goede handelsreiziger zeker gebruiken. Robin wordt naar Engeland teruggebracht door Swaantje en haar vriendin Tosca.
Lucien geeft zijn Harley weg en ook de gekochte Mercedes. Die krijgt de chauffeur van de fabriek met wie hij eens naar België is gereden. In feite is hij platzak als hij aan boord stapt van het schip dat hem naar Indonesië zal brengen.
Bronvermelding: http://www.scholieren.com/boek/10546/de-handelsreiziger-van-de-nederlandsche-coca%C3%AFne-fabriek/zekerwetengoed
Geen opmerkingen:
Een reactie posten